KAKO SAM ISPALA NAIVNA!

… I tako sam ja rešila da ne istražujem sama koje je novotarije etsy OVOGA PUTA priredio, šta promenio u pretraživanju. Rešila sam da platim pomoć!

Šta se na kraju desilo? Paaaaaa….

U nedostatku vremena, mnogo sam zapostavila svoj etsy šop, što mi se ne svidja. Nisam revnosno pratila šta se menja, kako menja, i sve u svemu, broj jedinstvenih poseta mi je drastično opao.

www.nycastings.com photo
CUPAM KOSU!!! Etsy SEO

Ne svidja mi se! Nikako mi se ne svidja. Naravno. Pa ne valja! Mora se situacija popraviti!

Tako sam odlučila da investiram! Tako sam ja shvatila plaćanje, tj. tako mislim da treba da bude. Uložim u neku obuku koja će mi pomoći da otkrijem šta se promenilo, šta treba da prilagodim, i to se lepo vrati kroz povećane posete, tj. prodaje.

E onda je trebalo odlučiti gde i kako da “investiram”. Tačnije, trebalo je da nadjem obuku koja mi odgovara.

Pregledanje etsija mi donelo totalnu konfuziju! Svaka ponuda je omanja “mačka u džaku”, što se meni ne svidja jer ne volim mačke u džaku, a i nisam sklona avanturama tog tipa. Kad je znanje u pitanju, volim da sam sigurna u to šta dobijam.

Pošto sam na fejsu u nekoliko grupa o etsiju, i tu sam istraživala. Malo čitala, zapitkivala, sve u svemu, potrošila vreme! Na kraju će se ispostaviti da je bolje da sam ga utrošila na spavanje, bolje bih prošla!

Koji su moji uslovi bili?

Prvo, da obuka košta manje od 100 $.

Toliko sam mislila da mogu da izdvojim, da se u ovom trenutku ne odrazi drastično na moje finansije. +/- gore, dole, ali to je to.

Drugo, da bude dostupan materijal u pisanom obliku.

Vremenska razlika, internet promenljivog kvaliteta i prekidi veze baš kad ne treba, pa na kraju i komunikacija na engleskom su opterećenja koja sam htela da izbegnem.

Treće, da bude personalizovana. 

DOnekle! To bi značilo da nije isto kad neko prodaje nakit, i kad neko prodaje heklanu odeću, kao što to ja radim! Sasvim se razlikuju fraze za pretraživanje. Razlikuju se načini fotografisanja. Ja mahom ne mogu iskoristiti onu kutiju za fotografisanje što je praktična i n emnogo skupa i mnogi je preporučuju. Možda za kapice i rukavice, ali… većinom ne. Razlikuju se opisi. Ja moram dobro voditi računa da napišem mere, recimo. Pa sastav materijala. Pa …
Sve je to ok, hoću nekog ko može da se “stavi u moj položaj”.

Da li sam našla? Paaaaa…. svesna da ću, ako ne platim na mostu, platiti na ćupriji, tj. da neću baš dobiti sve za te pare (prenerazile su me cene obuka!) odlučila sam se paket XX. Neću da pravim ni pozitivnu ni negativnu reklamu, te zato, nema imena! Osobu koja stoji iza tog paketa sam već pratila na fejsu, kao i grupu namenjenu tzv. studentima, to jest onima kojima ona (ili možda on, nisam sigurna) pomaže.

I KUPILA!

Ok, na prvu loptu, bilo mi je jako čudno što ta osoba nema lik. Sve je pod nekom smešnom fotkom. Ne volim, ali kao što rekoh ono s mostom i ćuprijom…

Dalje, kada sam malo bolje pregledala fejs, primetila sam ton. Očigledno je osoba XX obrazovana, ali… I to sam ostavila po strani, smatrajući da su joj korisnici mahom Amerikanci, i da verujem ima iskustva sa prilagodjavanjem. Makar je takav utisak bio…

Lepo ti ja pazarim na etsy taj paket, i odmah dobijem odgovor. Hvala sto si dala pare (nije baš tako, ali sam na kraju shvatila tako), treba mi to i to da bih mogla da procenim. Ok, to i to sam imala spremno, jer sam pronašla listajući grupu da to treba. Poslala ODMAH. Doduše, bilo mi malo čudno! Ako imam 12 strana faza po kojima pretražuju moj šop, kako će pomoći samo prva strana? Tu mi je zazvonilo prvo zvono za uzbunu.

NIje mi djavo dao mira, opet sam krenula da pregledam sve, i našla nekoliko sitnica u moru pozitivnog, ali… kako se kasnije ispostavilo… brzo su nestale.

Na etsy je prvo dobila nekoliko slabih ocena, jer su se korisnici žalili da je materijal koji su dobili (oko pedesetak strana) mahom prepisan sa etsy helpa. Hmmm… pa dobro, donekle. Meni i treba neko ko će mi sažvakati etsy help, da ga ja ne čitam do detalja, ali, wait, pedesetak strana???? Pa to je onda samo copy-paste. Drugo zvono za uzbunu.

Na fejsu se pojavio komentar (tj. medju komentarima na tudji post, pošto se sami postovi odobravaju, je li) da dotični nije dobio naručeno u rečenom roku. Odgovor je bio da ne radi vikendom (znači računati 7 radnih dana, što poštujem, ok je), i da mora da mu je mejl loš, jer neki mejl servisi ne dopuštaju toliko dugačke mejlove! Čekaj, pa razbi u dva! Pošalji tri attachementa! ISPOŠTUJ ROK! Upalila se još jedna upozoravajuća lampica.

I tako, rešila sam, da na kraju, i bacim te pare, ali da vidim šta će se desiti!

A desilo se upravo ono na šta su me lampice upozoravale.

Prošlo je 7 dana. Tačno sedam dana. Kako je bilo napisano u prvom obaveštavajućem mejlu, trebalo je na etsy da dobijem upozorenje da mi je poslat mejl. Aham, to je ono oko druge lampice, znači, pravdala se onom dilberu da mu je mejl servis loš!

Onda se javila na fejsu ženica koja je rekla da medju prvih tridesetak pročitanih strana nije našla ništa novo. Brzo joj je obrisan komentar… To je bila ona prva lampica.

I na kraju, poslala sam upit, preko etsy, naravno, da hoću, zbog prekoračenja roka, da mi refundira moju kupovinu.

Odgovor je stigao. Sa, kao, prebrojanim danima. Umesto dva dana vikenda, preskočena tri. I kao, paket treba da isporuči sutradan. Izvini, ali nešto nije ok… “Pa meni je bio praznik! Praznikom ne radim!”

MENI NIJE!

Ukratko, još jedno objašnjenje! Vadjenje, rekla bih! Bio mi je praznik, a prodaješ internacionalno! Shvatila sam, onda, zašto i piše “ZA SEDAM DANA” a ne tad i tad… lakše je manipulisati osobom ako napišeš za sedam dana. Uvek možeš izmisliti praznik.

Na kraju, s obzirom da na taj način ja ne mogu da se žalim etsy, dotična je otkazala moju narudžbinu (odbijena narudžbina od prodavca, sasvim regularna stvar, ali u ovom slučaju bezobrazna), izbrisala me iz grupa i prijatelja. Očekivano!

Refund ću dobiti, sa malim gubitkom, jer ću morati da platim neke bankarske troškove (nisam sigurna, videću šta će se dešavati).

I tako, ja sam ostala s izgubljenim vremenom, koje sam sama mogla bolje potrošiti! Srećom, ono ostalo i nisu važni gubici.  Iznervirala se nisam, a novac meni nije razlog za kidanje živaca, posebno jer verujem da je baš sitna sumica.

Ono što mi je zanimljivo, to je naivnost! Na kraju i moja, kad sam verovala da neko može bolje od mene uraditi nešto oko MOG šopa.

Nema druge, uvek je najbolje “u se, i u svoje kljuse”: Sesti pa zagrejati stolicu. Da ne analiziram dalje situaciju, ali izgleda tek kad platimo zaista krenemo i da radimo nešto (“da mi ne propadne novac…”). Najbolji način je udariti nas po džepu, tek onda zasučemo rukave.

Kod mene je pokretač inat!

I da… dotična (mada veujem da se krije muško iza svega) je prokomentarisala kako “me ne razume”. Naravno, suština je bila da ne želi da razume. Draga/dragi moj, ja bar govorim (pišem, pre svega) taj tvoj engleski, za razliku od tebe, koja/koji verujem ne znaš ni da bekneš na nekom drugom stranom jeziku. A engleski je meni, pa tek treći jezik kojim :).

Odoh da čitam! I učim. I štrikam, pošto sam trenutno u vunicama i vunama!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Breakthrough Ahead

One Idea Can Make You A Millionaire! Your Breakthrough is Just Ahead of You!!!

cy3a

свашта нешто

Autumn Whewell

Empowering Stylish Adventures

zivot je pacvork

o smesnim i manje smesnim stvarima

Breakthrough Ahead

One Idea Can Make You A Millionaire! Your Breakthrough is Just Ahead of You!!!

cy3a

свашта нешто

Autumn Whewell

Empowering Stylish Adventures

zivot je pacvork

o smesnim i manje smesnim stvarima

DPAPA's Living A Flip Flop Life

Living a flip flop life!

Steve Mellor

Marketing in a Digital World

Johnnatan Valencia

Business and Travel

Etsy Status

Regular updates from Etsy engineering about system status

toofnica

sreća kao inspiracija

Zevsova ćerka

A great WordPress.com site

Ela prirodna kozmetika

Moja mala homemade manufaktura

Discover

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: