KEYWORDS – iliti ključne reči a zapravo moćan alat!

Da ne bude da samo “solim pamet” početnicima, da posolim malko i nama koji smo malo odmakli. Msm, ja sebe smatram još uvek početnikom, što Milan reče, prvih 100 prodaja te  tek svrstavaju u proverenog, pouzdanog i dobrog prodavca. Ipak, odmakla sam se od one cifre NULA u prodaji! I odmakla sam u istraživanju šta mi je činiti i kako!

A ono što nas sve muči, grize, grebe i ujeda su te famozne ključne reči! Koje grozote!

Pošto je ovo moj blog, i pošto ja mnogo volim i da pričam i da pišem, evo jedne zanimljive storije. Hihihihi, kome nije, njegov problem!

Moj radni vek sam započela u računskom centru jedne tada velike fabrike, sa oko 2500 radnika. Prošla skoro sve pozicije koje sam mogla, napredovala kako sam napredovala sa znanjem, iskustvom. A počela, ako nekog interesuje, kao Cobol programer, da bi u jednom trenutku bila u mogućnosti da medju prvim u tadašnjoj Jugoslaviji, tamo negde pred kraj osamdesetih, krenem sa razvojem baza podataka.

Spomenuh jednom baze podataka. TO vam je skup srodnih podataka na jednom mestu, u odredjenom formatu, s odredjenim podacima, koje je smislio da treba da tu budu neki programer (u tom slucaju sistem analitičar, ili projektant) kao što sam ja bila. Iskustvo i kreativnost daju mogućnost da obezbedite sve što vam može zatrebati, tj. svaki podatak koji može biti za nešto relevantan. (Vlasnici šopova, to vam je ono što nas sada pitaju da popunimo atribute, jer nisu na vreme shvatili u etsy da ljudi pretražuju i po dogadjajima, praznicima, boji, veličini…) Tačna defeinicija postoji negde na netu, sigurno, pa ko voli, nek izvoli.

Elem, krenusmo mi posle godina rada na cobol-u u avanturu baza podataka. Iz fiže u porše, da ne gnjavim s detaljima. Bez nekog prevelikog očekivanja, osim da što brže radimo, što je zahtevao proces proizvdnje i automatizacija istog, baze podataka, pa i inventar svega što postoji u fabrici smo formirali iz postojećih datoteka (užasno jednostavniji način beleženja podataka) koje je koristio cobol (programski praistorijski jezik).

U to vreme, pošto je zaškripalo u rukovodjenju fabirke, izabrače na mesto direktora otresitog domaćinski orijentisanog čoveka koji je rešio da uvede mere štednje u svemu! Pa i u rasipanju kupovine novih stolica! Stiže od njega zahtev da hoće da zna tačan broj stolica koje imamo u firmi. ONda dalje, tačan broj fotelja, tačan broj kancelarijskih stolica….

Moj direktor se uhvatio za glavu! Kuka, jedino da ide po fabrici i prebrojava. Čovek ekonomista, sa znanjem informatike, ali na tom praistorijskom, cobol nivou!

Ja dobih zadatak da nešto uradim, kako bilo, imam mesec dana.

Hmmmmm!!! Mesec dana, pa usred leta…. odmah napravih dogovor sa dišom! Ok, imam mesec dana, ali kad uradim, do isteka tih mesec dana dobijam slobodno, plaćeno!

Sve je pristao. Samo da ga izvučem iz nevolje! Ljuljala se fotelja, morao je da se dokaže. A u tom inventaru osnovnih sredstava, tj. stolica, skoro pa nekoliko desetina hiljada podataka!!!!

Ok! KAo najbolji djak u obuci rada sa bazama podataka (ne zato što sam baš totalni štreber, već što sam ukapirala da mi može olakšati život) trljam ja ruke. Za sat, imala sam rezultat! lazy

Ipak sam sačekala nekoliko dana da ga odnesem direktoru, to je već bilo malo taktike. Podsetim ga na obećano, i odem skoro mesec dana na more! A plata stigla u celini, kao da sam radila.

Živelo znanje!

Zamislite prostor na koji može da stane nekoliko miliona proizvoda raznih fela. Od vaših rukotvorina, do sasvim čudnih, pa jako malih, pa jako velikih strvarčica. Otprilike sve no što postoji na etsiju i prodaje se Pa zamislite da je, kako je ko dolazio, spuštao svoje proizvode na prvu slobodnu policu.

Sad zamislite da ste kupac, i da vas neko pusti da, recimo, kupite heklani džemperak!

Udjete unutra, a ono…. aiiiiii, pa ko će se snaći!!!!

Strpljenja, nema mesta panici! Da vidimo. Prvo bih vredne pomoćnike trolove poslala da izvade iz tih miliona sve džempere. Heklane, štrikane, vunene, od akrila, pamuka, jakne koje neko zove džemper, od materijala što je neko nazvao džemper, papiriće sa mustrama za džemper…

Da može, ja bih izuzela prvo te papiriće sa mustrama. Pa nisam došla da kupim da radim, nego da kupim uradjeno. Ali, ta vrste izbora “NEĆU”, ne postoji. Znači, moram se potruditi da malo suzim taj moj izbor da nekako izbegnem to što neću.

Dobro, onda nek iz tih stotinak hiljada mali vredni trolovi izdvoje heklane džempere.

Opet će da prednjače papiriči, ali šta ću! Trpim! Aliiii, smanjila sam količinu drastično!

To dalje smanjivanje i smanjivanje je upravo ono što mi radimo našim ključnim rečima.

E sad, danas to više nisu samo ključne reči, nego ključne fraze, jer ja hoću beli dugački heklani džemper!

A u onoj mojoj fabrici iz priče, upravo koriščenje pretraživanja baze podataka je bila caka! Našla sam sve što počinje sa stoli-. Ili ima u imenu stoli- Znači, sve padeže, jednine, mnoćine, deminutive. Stoli- je bila ključna reč za skoro mesec dana plaćenog odmora!

Očekujem da mi ključne reči (množina) i sad omoguće jedan poduži odmor, recimo na Maldivima! Msm, bar tako kažu svi koji su stručnjaci i “stručnjaci” za etsy! Da je to najvažnije!

Advertisements

One thought on “KEYWORDS – iliti ključne reči a zapravo moćan alat!

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Breakthrough Ahead

One Idea Can Make You A Millionaire! Your Breakthrough is Just Ahead of You!!!

cy3a

свашта нешто

Autumn Whewell

Empowering Stylish Adventures

zivot je pacvork

o smesnim i manje smesnim stvarima

Breakthrough Ahead

One Idea Can Make You A Millionaire! Your Breakthrough is Just Ahead of You!!!

cy3a

свашта нешто

Autumn Whewell

Empowering Stylish Adventures

zivot je pacvork

o smesnim i manje smesnim stvarima

DPAPA's Living A Flip Flop Life

Living a flip flop life!

Steve Mellor

Marketing in a Digital World

Johnnatan Valencia

Business and Travel

Etsy Status

Regular updates from Etsy engineering about system status

toofnica

sreća kao inspiracija

Zevsova ćerka

A great WordPress.com site

Ela prirodna kozmetika

Moja mala homemade manufaktura

Discover

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: